Newsletter nr. 5 (18)/29 septembrie – 5 octombrie 2017 Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul legii manualului școlar În accepțiunea proiectului de lege, manualul şcolar este un bun de interes public, principalul instrument de lucru al elevului și reflectă…

thumbnail_SIGLA MEN

Newsletter nr. 5 (18)/29 septembrie – 5 octombrie 2017

books-2547179_960_720

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul legii manualului școlar

În accepțiunea proiectului de lege, manualul şcolar este un bun de interes public, principalul instrument de lucru al elevului și reflectă lectura personalizată a programei, efectuată de echipele de autori, potrivit diverselor contexte de învățare și grupuri-țintă.

Manualele școlare sunt elaborate de autori/grupuri de autori, în urma unor selecții de manuscrise prin proceduri transparente, în vederea asigurării calității științifice. Selecția va fi operată de grupuri de experți ai Centrului Național de Evaluare și Examinare și ai Institutului de Științe ale Educației. Ulterior, MEN va achiziţiona conceptul/conţinutul manualului şcolar de la autori/grupurile de autori.

Detalii+

 

ebook-2467267_960_720

A fost aprobată metodologia de reglementare a utilizării auxiliarelor didactice 

Propunerile de auxiliare pot fi depuse la Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), în format electronic, într-un interval de 10 zile din momentul publicării în Monitorul Oficial a ordinului ce reglementează utilizarea auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar.

După această perioadă, în termen de 30-60 de zile, comisiile de evaluare și avizare vor stabili ce auxiliare didactice îndeplinesc criteriile de conformitate prevăzute de metodologie, conform unei proceduri ce va fi disponibilă pe site-ul CNEE. Lista auxiliarelor didactice (aprobate prin ordin al ministrului sau avizate prin decizia secretarului de stat cu atribuții în domeniu) va fi publicată, de asemenea, pe site-ul CNEE.

Detalii +

Editura Didactică și Pedagogică va fi reorganizată și va edita manuale școlare

Guvernul României, la inițiativa Ministerului Educației Naționale, va decide ca sarcina publicării manualelor școlare să fie asumată de MEN prin Editura Didactică și Pedagogică.

Societatea Editura Didactică și Pedagogică S.A. va fi înființată ca societate comercială pe acțiuni, de interes național, cu capital integral de stat, în subordinea MEN, prin reorganizarea actualei regii autonome.

Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA va realiza manualele școlare la solicitarea directă a Ministerului Educației Naționale, pe bază de contract. Complementar, Societatea Editura Didactică și Pedagogică poate desfășura și alte activități conexe.

Anunțul a fost făcut de ministrul Liviu Marian Pop în declarația de presă publicată aici +

 

thumbnail_banner-competitie-logo

Concurs de creaţie a logo-ului Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene 2019

Ministerul Educației Naționale și Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene – MAE România, organizează între 27 septembrie și 1 noiembrie 2017, concursul „Romania’s EU Council Presidency Logo Competition“.

Obiectivul: stabilirea logo-ului oficial al Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita timp de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019.

Concursul este dedicat exclusiv elevilor din învățământul liceal și studenților cu cetățenie română, înmatriculați în programe de studii de licență.

Detalii +

 

back-to-school-2629361_960_720

Cererea de finanțare pentru asigurarea de rechizite școlare și ghiozdane prin programul POAD a fost aprobată

Mai exact, sunt asigurate fondurile necesare finanțării achiziției a peste 308.000 de ghiozdane pentru elevii din clasele II-VIII (elevii din clasele pregătitoare și I primesc ghiozdane prin programul național), precum și rechizite școlare pentru un număr estimat de peste 51.000 de preșcolari. Valoarea estimată de achiziție este de 40 lei/elev/an școlar.

Cererea de finanțare este complementară programului național derulat de Guvernul României în conformitate cu prevederile Legii 126/2002.

Detalii +

Sursă imagini: pexels.com & pixabay.com

***

MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE

Str. General Berthelot 28-30, sector 1, 010168 Bucureşti, RomâniaCititi mai mult

Newsletter nr. 4 (17)/8-14 septembrie 2017

  • Postat pe 04/10/2017, la 12:17 de

Newsletter nr. 4 (17)/8-14 septembrie 2017  Ministerul Educației a aprobat Compendiul introductiv pentru gimnaziu Elevii claselor a V-a și cadrele didactice implicate în procesul instructiv-educativ al acestor elevi vor utiliza, în primele opt săptămâni ale noului an școlar, Compendiul introductiv pentru gimnaziu. Conţinutul…

Newsletter nr. 4 (17)/8-14 septembrie 2017

 Ministerul Educației a aprobat Compendiul introductiv pentru gimnaziu

Elevii claselor a V-a și cadrele didactice implicate în procesul instructiv-educativ al acestor elevi vor utiliza, în primele opt săptămâni ale noului an școlar, Compendiul introductiv pentru gimnaziu. Conţinutul documentului a fost elaborat de grupuri de lucru cu experienţă în dezvoltarea de curriculum, sub coordonarea metodologică a Institutului de Ştinţe ale Educaţiei.

Compendiul include resurse de învățare și propune o abordare modernă, interactivă, sintetică, menită să încurajeze gândirea critică şi comunicarea prin activităţile şi aplicaţiile integrate (inclusiv trimiteri către mediul on-line).

Detalii+

 


Examenul national de Bacalaureat 2018 începe în luna februarie a anului viitor cu probele de evaluare a competențelor

Prima sesiune a examenului național de Bacalaureat din anul școlar 2017-2018 va începe luni, 12 februarie 2018, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).

Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, toate probele de evaluare a competențelor se vor desfășura pe durata lunii februarie. Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune au loc în săptămâna 29 ianuarie – 2 februarie 2018.

Detalii +

 


Noi manuale școlare pentru elevii de clasa a V-a disponibile pe platforma manuale.edu.ro

O nouă tranșă de manuale pentru elevii de clasa a V-a a fost încărcată pe manuale.edu.ro, platforma utilizată de Ministerul Educației Naționale pentru a pune la dispoziția celor interesați versiunile electronice ale edițiilor print.

Mai exact, ne referim la 23 de manuale pentru cinci discipline: Istorie, Educație tehnologică, Informatică, Limba engleză (limbă modernă 2) și Limba engleză (limbă modernă 1) – studiu intensiv.

În săptămâna 11-15 septembrie, cadrele didactice care predau la clasa a V-a își pot exprima opțiunile în raport cu titlurile aprobate.

Detalii +

 


Consultare publică privind metodologia de evaluare instituțională a unităților de învățământ preuniversitar

Din punct de vedere tehnic, proiectul de metodologie inițiat de ARACIP urmărește pe de o parte simplificarea activității de evaluare internă și externă a calității educației, iar pe de altă parte informatizarea activității de evaluare internă (prin aplicația informatică https://calitate.aracip.eu) și de evaluare externă (printr-o nouă aplicație informatică, atașată platformei existente).

Sugestiile șl propunerile pot fi trimise pe adresa de e-mail aracip@edu.gov.ro.

Detalii +

Măsuri pentru stabilirea prețului abonamentelor decontate elevilor care fac naveta

Tarifele maximale aplicate în anul școlar 2016-2017 de transportatorii rutieri pentru stabilirea prețurilor abonamentelor de care pot beneficia elevii care fac naveta vor fi menținute și în următorii doi ani școlari, mai precis până la 1 septembrie 2019.

Guvernul a aprobat, în acest sens, o hotărâre pentru modificarea articolului 4 din Hotărârea Guvernului nr. 863/2016.

Detalii +

 


Timpul anual de instruire recomandat pentru educația obligatorie în programul de zi, în Europa (2015-2016)

În contextul începerii noului an școlar în data de 11 septembrie și a discuțiilor apărute în spațiul public pe tema duratei anului școlar/vacanțelor, vă oferim o serie de informații în registru comparativ privind timpul minim recomandat de instruire pe an în Europa. 

Am inserat, de asemenea, și date privind debutul anului școlar pe continent.

Datele provin din rapoartele Euryidice (2015-2016).

Detalii +

 Sursă imagini: pexels.com, manuale.edu.ro. ise.ro

 

***

MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE

Str. General Berthelot 28-30, sector 1, 010168 Bucureşti, RomâniaCititi mai mult

Newsletter nr. 3 (16)/1-7 septembrie 2017

  • Postat pe 04/10/2017, la 12:16 de

Newsletter nr. 3 (16)/1-7 septembrie 2017  Măsuri privind asigurarea unui proces didactic adecvat pentru elevii claselor a V-a la începutul anului școlar Ministrul Liviu Marian Pop va anunța luni, 4 septembrie, într-o conferință de presă, măsurile identificate de Ministerul Educației Naționale în privința…

Newsletter nr. 3 (16)/1-7 septembrie 2017

 Măsuri privind asigurarea unui proces didactic adecvat pentru elevii

claselor a V-a la începutul anului școlar

Ministrul Liviu Marian Pop va anunța luni, 4 septembrie, într-o conferință de presă, măsurile identificate de Ministerul Educației Naționale în privința derulării în condiții optime a procesului instructiv-educativ destinat elevilor de clasa a V-a, la începutul anului școlar 2017-2018.

Conferința de presă va putea fi urmărită, începând cu ora 14:00, pe pagina de facebook a MEN și pe platforma privesc.eu.

Detalii în curând +

Programul „Școală după școală”, adaptat nevoilor actuale din sistemul educațional

În schimbarea de paradigmă propusă de MEN, programul „Școală după școală” reprezintă o formulă complementarăpentru activitatea școlară obligatorie care, prin modalități integrate de sprijin, are ca obiective prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, creșterea performanțelor școlare, învățarea remedială și accelerarea învățării prin activități educative, recreative și de timp liber. De asemenea, urmărește dezvoltarea personală și integrarea socială, precum și menținerea elevilor într-un spațiu securizat, ca alternativă la petrecerea timpului liber în medii cu potențial de dezvoltare a unui comportament deviant.

Detalii +

47 de unități de învățământ preuniversitar finalizate de la începutul anului

În cadrul Proiectului Reforma Educației Timpurii în România (P.R.E.T.), derulat de Ministerul Educației Naționale prin UMPRS, au fost construite, în intervalul ianuarie – august 2017, 29 de grădinițe. De asemenea, în cadrul Proiectului Reabilitarea Infrastructurii Școlare (P.R.I.S.) au fost reabilitate 18 școli. În luna august au fost recepționate două grădinițe nou construite în județul Vâlcea: Grădiniţa cu program normal din Călimăneşti şi Grădiniţa cu program normal din Băbeni.

Detalii +

Prima afişare a rezultatelor din sesiunea a II-a examenului de Bacalaureat 2017

Vineri, 1 septembrie, au fost afișate, la centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, rezultatele (înainte de contestații) înregistrate în sesiunea a doua a examenului național de Bacalaureat 2017. Rezultatele finale vor fi făcute publice miercuri, 6 septembrie.

În același timp, Ministerul Educației a aprobat metodologiile, calendarul și programele de examen pentru Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a și Bacalaureat 2018. Acestea vor fi publicate pe edu.ro după apariția în Monitorul Oficial.

Rezultate Bac II +

 

 

Rezultate de excepție pentru olimpcii români la International Earth Science Olympiad 2017

Lotul olimpic al României a obținut cel mai bun rezultat în istoria participării la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului (International Earth Science Olympiad – IESO): două medalii de aur, o medalie de argint și o medalie de bronz.

Felicitări tuturor celor implicați în acest exceptional succes!

Detalii +

 Sursă imagini: pexels.com, schoolrehabilitation.ro & https://www.facebook.com/ieso2017/

 

***

MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE

Str. General Berthelot 28-30, sector 1, 010168 Bucureşti, RomâniaCititi mai mult

Newsletter nr. 2 (15)/25 – 31 august 2017

  • Postat pe 04/10/2017, la 12:10 de

Newsletter nr. 2 (15)/25 – 31 august 2017    Etapa a II-a a admiterii în învățământul profesional și învățământul dual Marți, 29 august 2017, începe a doua etapă de admitere în învăţământul profesional de stat. Înscrierile se desfășoară astfel: ·         în perioada 29-31 august 2017,…

Newsletter nr. 2 (15)/25 – 31 august 2017

 

 Etapa a II-a a admiterii în învățământul profesional și învățământul dual

Marți, 29 august 2017, începe a doua etapă de admitere în învăţământul profesional de stat. Înscrierile se desfășoară astfel:

·         în perioada 29-31 august 2017, până la ora 15:00, la unităţile de învăţământ profesional unde au rămas locuri libere în urma primei etape și care organizează sesiune de preselecție pe baza fișelor de înscriere în învățământul profesional de stat;

·         în perioada 4-5 septembrie 2017, la unitățile de învățământ profesional unde au rămas locuri libere în urma primei etape de admitere și care nu organizează sesiune de preselecție pe baza fișelor de înscriere în învățământul profesional de stat.

Înscrierea în învățământul dual se desfășoară în zilele de 29 și 30 august 2017.

Detalii +

 

Proiect-pilot privind dotarea școlilor cu echipamente IT de înaltă performanță

Ministrul Liviu Marian Pop a anunțat în conferința de presă din această săptămână că Ministerul Educației va lansa, în perioada imediat următoare, un proiect-pilot privind informatizarea completă a procesului educațional dintr-un județ. Acesta va fi selectat în funcție de posibilitatea de a îndeplini cumulativ o serie de condiții obligatorii, respectiv:

·         Să nu fie un județ considerat dezvoltat, conform criteriilor aplicabile pentru finanțarea europeană;

·         Să aibă un număr de profesori cuprins între 4.000 și 5.500;

·         Să aibă un număr de elevi cuprins între 45.000 și 70.000;

·         Să aibă capacitate de asigurare a sustenabilității proiectului timp de 5 ani după finalizarea implementării.

Detalii în curând +

 

Programul de acordare a rechizitelor școlare include din acest an și ghiozdane pentru elevii din clasele II-VIII

 Ministerul Educației Naționale va depune pentru anul școlar 2017-2018 o cerere de finanțare care va permiteachiziționarea de rechizite școlare suplimentare (ghiozdane) în cadrul programului social derulat în conformitate cu Legea 126/2002 privind acordarea de rechizite școlare. Cererea de finanțare este complementară acestui program, iar obiectivul urmărit este ca fiecare copil din grupul țintă să beneficieze atât de rechizite școlare, cât și de ghiozdane.

Astfel, preconizăm ca prin POAD să fie finanțată achiziția a 308.611 ghiozdane pentru elevii din clasele II-VIII (elevii din clasa pregătitoare și I primesc ghiozdane prin programul standard), respectiv a pachetelor de rechizite pentru un număr estimat de 51.539 de preșcolari.

Detalii +

 

Situaţia actualizată a unităţilor de învăţământ preuniversitar privat acreditate

Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) a actualizat baza naţională de date a unităţilor de învăţământ preuniversitar particular acreditate. Actualizarea vizează acreditările propriu-zise, dar şi alte informaţii utile precum ridicarea autorizaţiilor de funcţionare, fuziunea unor unităţi de învăţământ privat sau schimbarea de sedii. Toate informaţiile sunt disponibile pe pagina web a ARACIP.

Detalii +

 

Liceenii români pot aplica pentru bursa FLEX până în data de 17 octombrie

Programul de schimb de experienţă FLEX este finanţat de Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii şi îşi propune să ofere liceenilor din România ocazia de a trăi în mijlocul unei familii americane şi de a studia într-un liceu american pe parcursul anului academic 2018-2019. Participarea în Programul FLEX, aflat la al treilea an de existenţă în România, este gratuită. Aplicaţiile se înregistrează online până în data de 17 octombrie, inclusiv.

NOTĂ: Vă rugăm să promovați și dvs. aceste informații, în conformitate cu sarcinile ce revin Ministerului Educației Naționale prin protocolul de colaborare semnat cu American Councils.

Detalii +

Sursă imagini: pexels.com, alegetidrumul.ro. americancouncils.ro

MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE

Str. General Berthelot 28-30, sector 1, 010168 Bucureşti, RomâniaCititi mai mult

Newsletter nr. 1 (14)/18-24 august 2017

  • Postat pe 04/10/2017, la 12:03 de

Newsletter nr. 1 (14)/18-24 august 2017   Stimulente financiare pentru elevii de 10 Ministrul Liviu Marian Pop a aprobat (prin ordin) lista nominală a absolvențlor care au obținut media generală 10 la Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a (EN VIII)…

thumbnail_SIGLA MEN

Newsletter nr. 1 (14)/18-24 august 2017

 

Capture

Stimulente financiare pentru elevii de 10

Ministrul Liviu Marian Pop a aprobat (prin ordin) lista nominală a absolvențlor care au obținut media generală 10 la Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a (EN VIII) și la examenul național de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2017).

Potrivit unei hotărâri adoptate în ședința de Guvern din 9 august, se acordă 1.000 de lei pentru fiecare absolvent care a încheiat Evaluarea Națională cu media generală 10, respectiv 3.000 de lei pentru fiecare absolvent de liceu care a obținut media generală 10 la Bacalaureat.

Detalii +

 


A doua pilotare a programului privind alimentația elevilor se va desfășura în 100 de școli

Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari şi elevi se extinde, începând cu anul școlar 2017-2018, în încă 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Acestea se adaugă celor 50 de unități de învățământ în care programul a fost pilotat în anul școlar anterior.

Țintele acestui program sunt stimularea accesului copiilor la educație, respectiv prezența elevilor și preșcolarilor la școală sau la grădiniță. Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pentru fiecare elev/preșcolar, prin raportare la infrastructura necesară servirii mesei în unitatea școlară.

Detalii +

 

network

Centre comunitare de învățare permanentă pentru îmbunătățirea calificării forței de muncă

Guvernul României a aprobat procedura de constituire și funcționare a centrelor comunitare de învățare permanentă, instituții care vor contribui la îmbunătățirea continuă a calificării profesionale, potrivit cerințelor mediului de afaceri și în acord cu programele europene de educație pe tot parcursul vieții.

Centrele pot fi frecventate atât de copii, cât și de adulți, însă înființarea lor are ca principală țintă încurajarea adulților cu vârste între 25 și 64 de ani să participe la activități de învățare pe tot parcursul vieții.

Detalii +

 

i-am-a-student-1412778_960_720

Ministerul Educației reglementează segmentul auxiliarelor didactice

comisie numită prin ordin al ministrului Educației va elabora în perioada următoare o nouă metodologie privind elaborarea, evaluarea, avizarea, aprobarea și utilizarea auxiliarelor didactice, auxiliarelor curriculare și a mijloacelor de învățământ. În acest sens, Ministerul Educației Naționale va iniția și modificarea Hotărârii de Guvern privind organizarea și funcționarea Centrului Național de Evaluare și Examinare, astfel încât procedurile de evaluare/avizare să fie preluate de această instituție.

Până la apariția unui nou cadru legislativ, au fost anulate toate avizele acordate de Ministerul Educației Naționale, începând cu anul 2002, pentru auxiliarele didactice, auxiliarele curriculare și mijloacele de învățământ.

Detalii +

 


Obiectivele Ministerului Educației Naționale în conformitate cu Programul de Guvernare 2017-2020

În concordanță cu Programul de guvernare 2017-2020, Ministerul Educației Naționale are pe agenda imediată de lucru 20 de obiective. În acest sens au fost inițiate procedurile necesare privind elaborarea și implementarea celor 20 de obiective în acord cu termenele de finalizare aferente (situate între 1 septembrie 2017 și sfârșitul anului 2020).

Detalii +

 


Consultare publică privind „Bursa profesională”

Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, organizează o consultare publică privind modalitatea prin care statul subvenționează costurile pentru elevii care frecventează învățământul profesional, inclusiv învățământul dual pentru nivelul 3 de calificare profesională. Mai exact, proiectul vizează acordarea unei burse profesionale constând într-un sprijin financiar lunar de 200 de lei.

Detalii+

 

image1

Subiecte de interes în Revista de Pedagogie (nr.1/2017)

Revista de Pedagogie (Journal of Pedagogy) este o publicație academică orientată către activitatea științifică din domeniul științelor educației, care promovează analize teoretice, metodologice și empirice relevante legate de această arie.

Numărul 1/2017 conține articole și recenzii dedicate stimulării dezbaterii și facilitării consolidării unei rețele academice între cercetători și practicieni interesați de aceste subiecte.

De asemenea, a fost lansat și apelul pentru articole și contribuții care să fie incluse în numărul al doilea.

Detalii +

Sursă imagini: pexels.com

 

 ***

 

MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE

Str. General Berthelot 28-30, sector 1, 010168 Bucureşti, RomâniaCititi mai mult